top of page

Ny plan for samordning av helse- og omsorgstjenester.

Tidlig i mars la regjeringen, ved statsråd Ingvild Kjerkhol, fram stortingsmelding nr. 9 - Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027.

Etter å ha lest gjennom noe i denne meldingen til Stortinget inneholder planen, uten tvil, mye bra, men mange spørsmål og uenigheter dukker opp. Valgfrihet for pasienter mellom private og offentlige aktører innen helse- og omsorgstjenester er ikke nevnt.


En leser i innledningen:

«Regjeringen vil ruste vår felles helsetjeneste for framtiden. Uttrykket «vår felles helsetjeneste» favner hele helse- og omsorgstjenesten – både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. En sterk offentlig helsetjeneste, styrt og finansiert av fellesskapet, er avgjørende for å redusere sosiale og geografiske forskjeller og for å hindre en todeling av helsetjenesten. Den offentlige helse- og omsorgstjenesten skal sørge for beredskap og tilgang på helsehjelp av god kvalitet ut fra pasientens behov. Fagfolkene i helse- og omsorgstjenesten skal bruke tiden og kompetansen sin på å gi gode tjenester til pasienter og brukere, og på forskning og fagutvikling.»

Her kommer nok den største uenigheten mellom hva Fremskrittspartiet ønsker, og hva regjeringen vil gjennomføre. Fremskrittspartiet ønsker først og fremst handlekraft framfor plandokumenter på nesten 160 sider. Køer og ventetider på behandling bare øker. Så lenge det ligger et finansieringsgrunnlag basert på økt rammefinansiering for sykehusene, og ikke mer basert på innsats, les behandling av pasienter, er frykten at køene i spesialisthelsetjenesten bare vil øke og at todelingen av helsetjenesten oppstår som følge av dette.


Når Sandefjord FrP i sitt lokalvalgs program sier at:

«Offentlig og privat kapasitet i helsevesenet, må benyttes for å unngå unødvendig ventetid. Dette gjelder både innenfor rusomsorgen, rehabilitering, psykiatri, eldreomsorgen og andre kommunale omsorgstjenester. Det er viktig med åpenhet om reelle ventetider og ventelister.»

Så er dette noe Sandefjord FrP mener må til for å redusere ventelister og køer innen sykehusene også, som har vokst mye siden statsråd Kjerkhol og hennes kollegaer i regjeringen overtok ansvaret. Vi ser jo i dag at flere og flere anskaffer seg privat helseforsikring fordi finansieringsmodellen med sosialistisk bakgrunn i folketrygden ikke treffer godt nok og sporer til effektivitet.


Sandefjord FrP er ikke i tvil, økt samhandling og fritt brukervalg mellom offentlige og private helseforetak vil gi et bedre tilbud til landets pasienter, og ikke minst være beroligende for alle pårørende.


Det som er bra, og kommer til uttrykk i Stortingsmeldingen er bedret samhandling mellom kommune og sykehus, selv om en ikke skal kritisere forholdet mellom kommune og sykehus i Vestfold. Planlegging er det nok behov for, men handling er nok det viktigste. Et enklere regelverk for kommunens administrasjon, som også er lett tilgjengelig og forståelig for kommunens folkevalgte. Skal samhandlingen mellom kommune og sykehus fungere best mulig bør dialogen være tosidig, ikke som en beordring fra sykehusene.

 

Vidar Andersen

Sandefjord FrP

Nestleder Hovedutvalg Helse og omsorg.

113 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page