top of page

Aleneboende « Skal kunne leve ikke, bare overleve»

I disse skatte og avgiftstidene, med dyr strøm, dyrt drivstoff, økte matvare priser, økende rente bare for å nevne noe, er det en gruppe som aldri blir snakket om nemlig aleneboende. Det kan være mange grunner til at de er aleneboende, men er det da rett at det skal koste de mye mer enn en kjernefamilie på 4 med to gode inntekter? Eller burde de hatt halvert avgiftene til stat og kommune?


Skal det måtte bli at om du har et ledig rom så må du leie det ut for å få endene til å møtes eller flytte i kollektiv? Folk sier ofte, bytt bil du hadde spart mye på ny elbil, ja hvor skal de pengen komme fra da, ja ofte kjører aleneboende fossilbil og gjerne en gammel en for det er ikke penger til nyere bil i budsjettet. Det er ikke bare å gå i banken og låne, lån får man utfra hva man tjener og, med en lønn er det begrenset, selv om man har eiet bolig.


Aleneboende betaler det samme som de som har flere inntekter i husholdningen, men de har dessverre ingen økonomisk frihet, bør det ikke her være et generelt kutt i skatter og avgifter? Høyne fradragene på skatteseddelen? De trenger en tryggere hverdag nå når alt av priser stiger, altså de trenger tryggheten det vil gi. Tryggheten av at du har råd til grunnleggende kostnader.


Det bor nå over 1 million alene, tallene for 2021 viser 1 005 600 personer som bor alene i Norge, det tilsvarer altså 18,8 prosent av befolkningen, og er en økning på 0,5 prosentpoeng fra 2020. Hvorfor blir ikke disse snakket om?


Aleneboende har nesten de samme kostnadene som en kjernefamilie bortsett fra at det kun er en lønning som skal betale for alt. Dette er dessverre totalt umulig, med de avgiftene som er i dag. Vann og renovasjon, har stort sett samme kostnad som for familier, selv om de bare er en. De bruker nesten like mye strøm som en familie med flere, ja kanskje du kan spare litt på varmtvann, men tanken står og drar strøm uansett, mat må de også lage.


Ja, man sparer kanskje litt på mat, men det er ikke mye det heller da forpakninger i butikken er laget til flere, så altså mye matsvinn hvis du ikke vil spise det samme hele uken. Folk sier kjøp Fjordland, ja det er enkelt bare og varme opp, Yeah right som ikke det er dyrt liksom.


For å komme på deg på jobb koster drivstoffet akkurat det samme, men lønnen du får utbetalt er kun halvparten av det en familie ville hatt, eller mest sannsynlig under det også. Husleie blir dobbelt så dyrt da du er alene og med de prisene som er nå både på renter og leie blir mye av lønnen spist opp bare der, er du uheldig og er syk da kanskje uføretrygdet har du kanskje max 3000.- igjen å leve for når husleie og livsviktige medisiner er betalt.


Hvis du da i tillegg og trenger medisiner som ikke er på blå resept ja da har du et problem. Du trenger kanskje fysioterapi for å ha bedre livskvalitet, men dette hopper du over da du ikke har penger til egenandelen.


Folk sier det er bare og søke om bostøtte, nei det er ikke det for alle, da noen med uføre sitter med en grei trygd og det er denne de tar høyde for, ikke hva du faktisk sitter igjen med når faste utgifter er betalt. Gå på Nav og få krisehjelp, da skal du ikke ha noe mat i kjøleskapet for sier du ja til dette så får du avslag.


Mange av disse menneskene havner dessverre ofte utenfor det meste da økonomien ikke strekker til, og de kan sperrer seg inne fordi de ikke vil at omverden skal vite hvor galt det er stilt, da de ser på dette som et skikkelig nederlag.

634 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page