I møte til Hovedutvalget for Helse, Sosial og Omsorg (HSO) 29.10.24, ble det vedtatt i sak 60/24 - Anmodning om bosetting av enslige mindreårige flyktninger, å følge Kommunedirektørens innstilling om å si nei til anmodningen. På tross av dette ble det fra flere i utvalget ytret et ønske om et annet utfall. Formannskapet endte med samme vedtak, saken skal endelig avgjøres i Kommunestyret.
Som alltid var det de som mente at Sandefjord er en robust kommune, at vi må være rause og ta i mot de som trenger vår hjelp. Det ble sågar påstått fra talerstolen at Sandefjord er blant de beste i landet på integrering. Det mest interessante var budskapet om at “selv om vi var uenige så må vi ta diskusjonen”. Sandefjord FrP har forsøkt å “ta diskusjonen” i en årrekke. Det gjenstår å høre hva som ligger i en slik “diskusjon” og om partiene er i stand til å legge ideologien på gangen og forholde seg til at det finnes andre argumenter enn deres egne.
Det er få - om ingen - som er uenige i at mennesker på flukt trenger beskyttelse, at vi må bistå og tilby hjelp til dem som trenger det. Men diskusjonen vil aldri fremstå som uhildet dersom ord som “ta vårt ansvar”, “moralsk plikt”, “raushet”, “menneskesyn” og “det koster ikke kommunen noe” er det eneste som får vektlegges. Diskusjonen må også kunne inneholde “absorberingskapasitet”, “bærekraft”, “måloppnåelse”, “tjenestetilbud”, og ikke minst “Sandefjord’s innbyggere”.
Sandefjord FrP sine folkevalgte jobber hver dag for at alle innbyggerne i Sandefjord skal få et optimalt tjenestetilbud og kunne leve gode liv. En av de viktigste oppgavene er derfor å prioritere bruken av de begrensede midlene vi har til rådighet, til det beste for de som bor i kommunen. Det å si nei til bosetting av flyktninger er en slik prioritering. Så kan man si seg enig eller uenig med FrP - om vi prioriterer riktig, men da må man også være villig til å erkjenne at det å ta i mot hundrevis av mennesker med et stort omsorgsbehov, over tid vil kreve at vi må prioritere ned på andre områder.
Argumentet til de som mener vi må “ta vårt ansvar”, må få en bredere betydning enn kun å omfavne flykninger. Vi må også diskutere, og ikke minst bli enige om hvem forventer skal “ta regningen”. Det er et paradoks at kommunestyret ved flere anledninger har strammet inn på kriteriene for å få kommunal bolig, startlån og andre sosiale ordninger, med et uønsket press på tjenestetilbudet som begrunnelse. Dette for å begrense at personer fra andre kommuner i Norge - med sosiale behov - skal bosette seg her. Sandefjord FrP har stemt for disse innstrammingene, nettopp fordi vi ser at vi må prioritere egne innbyggere først.
Det at det følger midler med de flyktningnene som bosettes i form av et integreringstilskudd er vel og bra, men det er underkommunisert hva konsekvensen er for Sandefjord etter 5 år, når tilskuddet stopper. Pr. definisjon er de som ble bosatt 5 år tidligere, nå en del av den samme statistikken som resten av kommunens innbyggere, uavhengig av om de er integrert eller ikke. Så skal vi være varsomme med å sette merkelapper, men i 2024 vil utbetalt sosialstøtte utgjøre over 110 millioner kroner. Faktum er at en veldig stor andel av denne budsjettposten må utbetales til de vi bosatte for mer enn 5 år siden, de vi ikke har klart og hjelpe ut i inntektsgivende arbeid. Dette er midler vi da må ta fra eksisterende tjenestetilbud, som skole, som eldreomsorg og annet.
En rekke partier i kommunestyret står årlig på talerstolen og argumentert for at det ikke er noen belastning for oss som kommune å bosette de det anmodes om, aller helst så burde vi ha bosatt mange fler. De samme partiene ignorerer med andre ord totalt hvordan dette påvirker kommunen over tid, det får aldri være en del av “diskusjonen”. Er innbyggerne i kommunen klar over konsekvensene over tid, at det vil bety en reduksjon og/eller endring i det tjenestetilbud de får i dag?
Det fremlegges som utelukkende positivt for kommunen at vi tar i mot så mange flyktninger som mulig. Det sies at det skal gi oss et mangfold, og sårt tiltenkt arbeidskraft. Men om bare halvparten av de som bosettes kommer ut i arbeid, så vil det vel være en halvpart som aldri vil kunne tilføre Sandefjord verken “varme hender” eller skatteintekter? Tvert om så blir de en vedvarende og økende kostnad. Det å bosette flyktninger vi verken være et 0 sums tiltak, ei heller kan det være bærekraftig? Realiteten er at jo flere vi bosetter jo mer utfordrende må det bli.
Flere partier mener at vi som kommune er i stand til dette, det må vi respektere. Men da må det være med en aksept for at vi i fremtiden ikke vil kunne ha et like godt skole og helsetilbud. Først da er det en reel prioritering.
Det er ingen hemmelighet at Sandefjord FrP vil prioritere annerledes. I disse dager legges forslaget til budsjett for 2025 frem for de folkevalgte. I løpet av noen uker vil det igjen komme et anmodingsbrev fra Imdi, der de ber oss om å ta i mot et gitt antall flyktninger. Sandefjord FrP vil når saken skal behandles, igjen argumentere, og prioritere opp mot kapasitet i boligmarkedet, og de økonomiske konsekvensene det vil bety for kommunens innbyggere over tid. Samtidig vil de andre partiene argumentere for at Sandefjord er flinkest i klassen på integrering, at de vi bosetter vil komme med et tilskudd fra staten så det belaster ikke kommunens økonomi. De vil argumentere for at det er vår plikt, at vi har et moralsk ansvar, at vi må ta vår del av ansvaret, og at Sandefjord er en robust kommune så vi må vise raushet. En slik sosialistisk ideologi er lett å støtte gitt at den ikke forholder seg til at den bruker alle andres penger.
Sandefjord FrP støtter ikke denne ideologien. Vi mener vi har et minst like stort ansvar ovenfor de som alt bor her, om ikke større. Det å ta på seg et ansvar for sårbare mennesker på flukt er ikke bare en stemme i et vedtak, vi påfører kommuen forpliktelser i et 50 til 100 års perspektiv. Det ligger et stort ansvar bak et slikt vedtak, som krever at vi tenker langsiktig.
Ledelsen i Arbeiderpartiet gikk ut i avisen og la store deler av årsaken bak den økende ungdomskriminaliteten, på de økende sosiale forskjellene. Like fullt så fortsetter de å argumentere for at vi skal “importere” fattigdom til Sandefjord - for det er det vi gjør, enten vi vil eller ikke. Sandefjord har ett av de laveste inntektsfundamentene, noe som betyr at vi har lavere skatte inntekter sammelignet med andre kommuner. Det har en direkte sammenheng med at mange står utenfor et arbeidsliv, som er hovedkilden til økte skatteinntekter. Et økende antall er avhengige av støtte for å klare seg. Det er ikke tomme påstander, det er helt åpen og tilgjengelig informasjon som alle kan lese.
Men debatten tåkelegges og bagatelliseres.
Partiene står på talerstolen og argumenterer for at vi må øke tilskudd og tilbud på bakgrunn av at vi har så mange i kommunen som faller utenfor, og de sosiale forskjellene øker for hvert år. Det argumenteres for at vi må finne tiltak for å hjelpe alle de som nå må stå i matkø fordi de ikke får endene til å møtes. Med andre ord at vi må omprioritere enda flere midler fra det vi leverer på i dag, over på noe annet. Men flere av partiene vil ikke prioritere, de vil at innbyggerne skal betale ved å innføre eiendomskatt, noe Sandefjord FrP her helt i mot.
Et kollektivtilbud som ikke er tilstrekkelig medfører at mange flyktninger må bosettes i nærheten av et sentrum for at de enkelt skal komme seg til offentlige kontorer, lege, skole og fritidstilbud. Det medfører at vi bosetter et større antall innenfor et mindre geografisk område. Det har vist seg å skape utfordringer for de som bosettes, men også for resten av de som ferdes og bor i disse områdene.
De senere årene har vi fått en rekke utfordringer å handtere som kommune, være seg sosiale forskjeller, barnefattigdom eller ungdoms/hverdagskriminalitet. Dette er utfordringer hvor flere kan sees i sammenheng med økt bosetting av flyktninger. Så vil noen si at det ikke er flyktingene sin feil, og det er vi selvfølgelig helt enige i. Det er utelukkende politiske prioriteringer som er årsaken, så derfor vil det også kreve ansvarlige politiske prioriteringer for å få løst opp i de.
Sandefjord FrP vil prioritere Sandefjord’s innbyggere først.
Comentarios