top of page
Forfatterens bildeVidar Andersen

Kapasiteten i Helse og Omsorgssektoren.




Hver måned får hovedutvalg for Helse, Sosial og Omsorg (HSO) nøkkeltall som viser hvordan driften, med sine utfordringer, går måned for måned.

På møtet i august ble det lagt fram urovekkende tall som viser at ferdigbehandlede pasienter fra Sandefjord Kommune, ved Sykehuset i Vestfold blir liggende, fordi de ikke kan sendes direkte til sitt hjem, eller at kommunen har plasser nok i sitt mottaksapparat.

Samtidig viser nøkkeltallene at mange langtidspasienter opptar korttidsplasser i kommunens egne institusjoner.


Disse pasientene kommer inn som begrepet «overliggerdøgn» ved Sykehuset. Disse døgnene, som da legger beslag på kapasiteten i sykehuset, belastes pasientenes oppholdskommune, som må betale døgnpris for hvert overliggerdøgn. Pasientene legger beslag på sykehusets kapasitet, og dermed påføres det unødig ventetid for andre operasjoner. En ventetid som blir lenger og lenger, og i nasjonal sammenheng er en stor utfordring. Samtidig burde de ferdigbehandlede pasientene fått et bedre tilbud enn å bli liggende på et sykehus.


Det er økonomisk krevende for kommunen da et overliggerdøgn på sykehus, etter helsedirektoratets takst koster kr. 5.745,- pr. døgn i 2024. Med antallet overliggerdøgn fra Sandefjord, medførte dette en kostnad på nesten 1,3 millioner for kommunen i juli. Tallet på overliggerdøgn var mye lavere i juni, og det kan være flere grunner til et så høyt tall i sommermåneden juli. Sandefjord FrP ønsker ikke en slik månedlig faktura fra Helseforetaket på overliggerdøgn.


For Sandefjord Kommune er dette utfordrende på to områder. Bygge ut nok kapasitet i institusjoner for å ha beredskap til å unngå overliggerdøgn, samt å rekruttere nok kvalifisert personell til dette. Sandefjord kommune har 18 plasser stående ubenyttet ved Nygård Bo- og behandlingsenter. Foreløpig har økonomien satt stopper for å ta disse i bruk, men her må Sandefjords lokalpolitikere manne seg opp i prioriteringene ved høstens og vinterens kommende budsjettarbeid. Sandefjord FrP vil minne om dette når budsjettsakene presenteres. Demografisk blir befolkningen eldre, og det blir stadig færre innbyggere i arbeidsfør alder. Dette gjelder for øvrig ikke bare Sandefjord.


Et spørsmål som kommer opp når disse utfordringene dukker opp, er om effektiviteten innen sektoren er god nok. Sandefjord FrP er opptatt av dette, samtidig som vi ved at hver enkelt pasient er et individ med sine behov, og at de ansatte ikke skal belastes så mye at de velger andre yrker.


I den senere tid har digitalisering og velferdsteknologi vært ord på alles lepper. Helse- og Omsorgssektoren ønsker i større grad å benytte seg av denne type teknologi. Sandefjord FrP ser både fordeler og ulemper ved dette. Fordelene er økt trygghet både for pasienter og ansatte, ulempene kan være redusert personvern.

Du som leser, skal være trygg på at Sandefjord FrP er klar i sine prioriteringer. Helse, omsorg, skole, barn og unge først!

 

Vidar Andersen

Sandefjord FrP

Nestleder HSO



Foto: Liv Inger Monsen

48 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page