top of page

Kan kjernekraft være løsningen?

Kjernekraft er både mer lønnsomt og mer klimavennlig. Hvorfor vil ikke den norske regjeringen være med på å finne en løsning?


I årene som kommer vil behovet for energi øke betraktelig. I dag har vi en politikerskapt strømkrise der vi har en regjering som viker unna å hjelpe, og velger heller å skylde på krigen i Ukraina. I stedet for å faktisk komme med noen gode løsninger, så velger de heller å følge situasjonen nøye.


Norge er en stor energinasjon, kanskje mer noen gang nå. Derfor burde Norge ta et initiativ til å finne nye løsninger som for eksempel kjernekraft. Norge har allerede hatt fire atomreaktorer for forskningsformål, og vi hadde tidligere et institutt for atomenergi som nå er institutt for energiteknikk.


Norge burde også som energinasjon arbeide aktivt for å utvikle nye energiteknologier som fremtidig kan bidra til å dekke energibehovet. Den kompetansen vi har i Norge knyttet til kjernekraft er viktig å beholde, og den kompetansen vi har knyttet til sikkerhet ved bruk av kjernekraft, er også veldig viktig å ivareta.

Mange sier at kjernekraft er en utrygg løsning. Færre mennesker dør av kjernekraft, enn av noen som helst annen energi. Hvis man skal tenke på en klimavennlig måte så er også kjernekraft utslippsfri. En atomreaktor har ingen utslipp av klimagasser og er billig i drift.

Atomkraft er en av de tryggeste og mest klimavennlige måtene å utvinne energi på. Kjernekraften er også pålitelig, billig og ikke minst så har det et nesten ikke eksisterende karbonavtrykk.


Atomkraft gir stabil energi 24 timer i døgnet, i motsetning til vannkraft, vindkraft og sol. Viktig for energikrevende industri og næringsliv. Atomkraft produserer 4000 ganger mer kraft per kvadratmeter enn solcellepaneler. Det er ikke i veien for andre næringer som turisme eller fiske.


Tidligere i år gikk milliardær Trond Mohn ut med planer om produksjon av kjernekraft og stiftet i juli Norsk Kjernekraft AS. Etter dette initiativet gikk energiminister Terje Aasland ut og sa at kjernekraft høster null støtte i regjeringen, og at kjernekraft ikke er aktuelt i Norge. Regjeringen har en så god løsning foran seg som kan hjelpe oss i det lange løp. Dessverre så velger de nok igjen å følge situasjonen nøye.


FpU har vært tydelige på at vi må satse mer på forskning og teknologiutvikling også når det gjelder kjernekraft, eksempelvis basert på thorium, som vi har betydelige forekomster av i Norge. Testresultater for thorium som energikilde i reaktorer er gode. Vi må være tydelige fremover i en sånn situasjon Europa er i. Det er ikke tid for å følge situasjonen nøye lengre. Det er tid for å ta grep om situasjonen, og det skal FrP gjøre.

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page